banner

A Török Riviéra ízei

 

Antalya sokkal több, mint Törökország egyik legnépszerűbb nyári úti célja, gazdag történelme és étkezési kultúrája a bőséges tengeri élővilágtól a virágzó gyümölcsösökig terjed.

Antalya, amely általában a napsütötte tengerparti nyaralás szimbóluma, 2000 évre visszanyúló gazdag történelemmel rendelkezik, hiszen nagy civilizációk székhelye volt a rómaiaktól a szeldzsukokig és az oszmánokig, ami olyan kulináris sokszínűséget eredményezett, amely a terület egyik legvonzóbb tulajdonsága.

Antalya édes és lédús narancsparadicsoma a tengerparti Finike városában található. Azt mondják, hogy a Finike-i narancsok íze sehol máshol nem található meg Törökországban. A decembertől februárig érő és fogyasztható narancsok természetesen gazdagok ásványi anyagokban és vitaminokban, és exportra is népszerűek.

Egy másik gyümölcs, amely nélkül Antalya nem tud létezni, természetesen a gránátalma és a híres nar ekşisi (gránátalma szirup), amely a helyi konyha nélkülözhetetlen része. Nem csoda, hogy a török Riviéra és különösen Antalya termeli az ország teljes gránátalma-termésének mintegy 60 %-át.

Antalya számos olyan földrajzi címkével ellátott termékkel és étellel is rendelkezik, amelyek a város sokszínű gasztronómiai világát szimbolizálják.

Az Antalya Piyazı (babsaláta) egy ősi, frissítő helyi étel, amelyet főtt babból (Çandır fasulyesi) készítenek, majd hagymával, paradicsommal, főtt tojással és egy különleges „tarator” nevű mártással - tahini (szezámvaj), citromlé, ecet, fokhagyma és só ízletes keverékével - keverik. A Kabak Tatlısı (édes sütőtök) Antalya másik bejegyzett helyi specialitása, amelyet szeletekből készítenek és grilleznek, miután egy éjszakán át cukorban áztatták. Tahinivel és dióval tálalják. Mindkét hagyományos recepthez a földrajzilag kijelölt Manavgat Altın Susamı (Manavgat arany szezámmagja) tahinit használnak.

Manavgat az 1450-es évek óta jelentős szezámmagtermelő, ugyanis a város a tahini mellett ezt az értékes terméket is szállította az oszmán palotának. A szezámmag ma is fontos szerepet játszik a török konyhában, és számos népszerű helyi ételben és alapanyagban használják. Ezt a regionális specialitást a reggelihez is élvezhetjük, amikor simit (frissen sült kerek kenyér szezámhéjjal) kerül a tányérunkra.

Antalyában a tenger gazdagságát a haléttermekben is meg lehet találni, ahol olyan ételeket szolgálnak fel, mint a helyi Lagos (fehér tengeri sügér). De a narancs, a gránátalma és a friss tengeri herkentyűk illata mellett a tartományt vad kakukkfű, oregánó és joghurt is illatosítja.